dětská ordinace dětská ordinace dětská ordinace dětská ordinace


ODKAZ NA ORDINACI.CZ

03.07.2010 09:09

Úvodník

 

Vážení návštěvníci Ordinace.cz,

mohli bychom vést nekonečné spory, co je v životě nejdůležitější. Podle mě je to být statečný a umět účinně pomoci. K tomu druhému Vám, doufám, pomohou naše čerstvé texty o poskytování první pomoci ať už dospělým nebo dětem, kde najdete v současnosti platné postupy pro neodkladnou resuscitaci. Možná by byl dobrý nápad si je je vytisknout a vozit je s sebou v autě.

Proč s nimi přicházíme právě teď? Je to tak, léto a prázdniny znamenají i vyšší počet úrazů. Tak na sebe dávejte pozor! Mám ještě v živé paměti nedávný srpen, kdy během jednoho týdne z celkového počtu pěti členů naší nadstandardně zdravé rodiny skončili v nemocniční posteli čtyři - 1 zlomené předloktí na kole, 1 zánět ledvin + 1 doprovod plně kojící matky a 1 operace žlučníku.

Právě pro případy, kdy onemocní skoro celá rodina nebo se z mnoha důvodů o sebe potřebujete v nemoci postarat sami, připravila Česká pojišťovna novinku - zdravotní a úrazovou asistenci MEDIK. Jedna z jeho variant - MEDIK Plus za korunu denně - objedná klienta k smluvnímu lékaři zdravotní pojišťovny, poskytne telefonickou právní konzultaci z oblasti zdravotní problematiky, zařídí odvoz nemocného do nebo z nemocnice. K tomu zajistí osobního asistenta, který bude klientovi k dispozici například na rehabilitaci, zajištění nákupu s donáškou až do domu, dovoz léků či zdravotních pomůcek, úklid, praní, žehlení až po zajištění projektu úprav bytu, které by si případně zdravotní stav vyžádal.

Nezapomenutelné prázdniny - ovšem jen díky krásným zážitkům
Vám přeje Irena Waldhauserová

Co nového na Ordinaci.cz?

Oživování: Jak postupovat při záchraně dospělých

Pravidla pro resuscitaci se mění každých pět let, proto přinášíme a budeme přinášet v současnosti platné postupy. Článek MUDr. Macharta přináší nejen aktuální informace, ale celý postup popisuje velmi názorně a poutavě. Vrtalo vám třeba vždycky hlavou, jak poznáte, že stlačujete hrudní kost 100x za minutu? Teď už budete vždycky vědět, že se máte držet rytmu jedné vánoční písničky.

Oživování: Jak postupovat při záchraně dětí

Postup resuscitace u dětí se v současnosti liší od oživování dospělých jen minimálně: Zahajujeme 5 záchrannými vdechy a záchranku voláme až po minutě resuscitace. Poměr stlačení hrudníku a vdechů je stejný: 30:2.

První pomoc při úrazech na kole

Také rádi jezdíte na kole? A už jste se někdy vybourali? A uměli byste pomoci někomu jinému, kdo by měl nehodu na kole? Minule jsme si řekli, co by mělo být v lékárničce, kterou se vyplatí s sebou mít. Dnes nabídneme vám pár základních rad, jak zvládnout první pomoc.

Listérie: velké nebezpečí pro těhotné

Listerióza je označení pro celou řadu chorobných stavů, které jsou vyvolané bakterií Listeria monocytogenes. Nemocí vyvolávaných touto bakterií je celá řada – od banálních až po život ohrožující. Zvláštní nebezpečí představují listérie pro těhotnou ženu.

Adéla: hubnutí jde zatím pomalu

Třicetiletá Adéla je ženou "v poklusu", která nejvíc svého času věnuje práci. I proto se rozhodla, že své účinkování v projektu Hubnutí online! spojí s moderní počítačovou metodou. Po měsíci snažení už hlásí první úbytky. Jak její snažení komentuje odbornice Jana Divoká ze STOBu?

Hormonální antikoncepci je padesát let

Když se v anketě ptali lidí, co považují za objev dvacátého století, nevyhrál to kupodivu internet, teorie relativity nebo jiné "zásadnosti", ale antikoncepční pilulka. Právě letos to je padesát let, kdy přišla poprvé na trh. Jak se za ta léta změnila?

Existuje opravdu účinná dieta? Najděte ji s námi! (díl 4.)

V našem seriálu o hubnutí jsme probírali zatím diety, které neměly až tak dobré hodnocení - tedy nebyly moc zdravé. Konečně se dostáváme i k těm, které si zaslouží o pár hvězdiček navíc. Jde o jídelníček bohatý na vlákninu a nízkoenergetické bílkovinné diety, které zaručí rychlé hubnutí.

—————

Zpět